Att välja säng - Sovrum

Så väljer du säng - några råd på vägen

En god sömn är en förutsättning för att må bra. Sover du gott och vaknar pigg och utvilad blir livet lättare och gladare. Sängens kvalitet är naturligtvis ytterst viktig för att ge dig en riktigt behaglig sömn. Då du sover ungefär en tredjedel av ditt liv är det en god idé att investera i en bra säng och en välgörande sömn.

 

Vilken sängtyp ska jag välja?

Det finns tre sängtyper att välja bland. Resårsäng, kontinentalsäng och ställbar säng. Var och en har sina fördelar och det är dina behov som avgör. 

Hur väljer jag bäddmadrass?

Bäddmadrassen påverkar i stor utsträckning hur du kommer att uppleva din säng och hur bra du kommer att sova. Det är bra att sätta sig in i vilka alternativ det finns.

Att provligga i butik

Du kommer att ha din nya säng i många, många år så lägg lite tid på att provligga ordentligt. Det är bara du som kan avgöra vilken kombination av säng och bäddmadrass som är den perfekta. Här får du några tips på vägen…..

Sömn och välbefinnande

Att satsa på en god sömn är kanske den bästa investering man kan göra. Sömnens kvalitet betyder otroligt mycket för ditt vakna liv. Läs mer om vad god sömn kan betyda för dig. 

Vilken sängtyp passar mig - Sovrum

Vilken sängtyp passar mig?

Är det mer än 10-15 år sedan du bytte säng? Då är det faktiskt dags att börja fundera på en ny. Här får du lite tips och råd på vägen i det första valet mellan de olika sängtyperna.

 

Resårsäng

Resårsängen består av en ram som innehåller ett eller två resårsystem. Resårsängar kallas därför också för ramsängar ibland. Vill du ha din säng i en sängram är det en resårsäng eller ställbar säng du ska ha. 

Resårsängar finns i många prislägen. Från sängar med riktigt lågt pris som kanske är tillräckliga för ett gästrum eller annan sporadisk användning upp till riktigt avancerade sängar med hög sovkomfort och kvalitet på alla delar.
Vilken prisnivå och kvalitetsnivå du ska välja beror på användningen och hur mycket du tycker det är värt att betala. De olika prisnivåerna speglar sovkomfort, tygkvalitet och sängens kvalitet i stort. Resårsängar finns i bredder från 80 cm upp till 160 cm.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng består av två underbäddar var och en med fjädersystem byggt i en ram. Ovanpå dessa läggs en övre resårmadrass som täcker de bägge undre bäddarna. Kontinentalsängen är alltså alltid en dubbelsäng och finns i bredder från 90 cm till 210 cm. Anledningen till att välja en kontinentalsäng kan vara att du tycker om det möbelliknande uttryck en sådan ger i ditt sovrum. Speciellt om du kompletterar med gavel och gavelkuddar. Det kan också vara den härliga svävande sovkänsla en bra kontinentalsäng ger med sina dubbla resårsystem. Eller en kombination av dessa.

Ställbar säng

Ställbara sängar har ökat i popularitet beroende på att de ökar sängens funktionalitet. Du kan tyst och smidigt reglera din säng för att passa tv-tittande, läsning eller frukost-på-sängen ätande. Det kan också vara bra att kunna reglera sängen för att hitta en perfekt sovställning. Ställbara sängar finns i olika kvaliteter, utförande och designer. Vi har några modeller som passar att lägga i en sängram, men alla kan också stå fristående. 

Handkontrollen till en ställbar säng kan vara trådlös eller sitta fast i sängen med en sladd. Den kan också ha olika funktioner som till exempel minnesfunktioner. 

Välj din bäddmadrass med omsorg - Sovrum

Välj din bäddmadrass med omsorg

Vi vet hur viktigt det är med en bra bäddmadrass för att göra en bra säng fulländad. Därför är redan våra enklare bäddmadrasser av mycket hög kvalitet i varje detalj.

Alla våra bäddmadrasser håller mycket hög kvalitet i varje detalj. Det är bara du själv som kan bedöma vilken bäddmadrass som känns bäst för dig. Provligg olika bäddmadrasser och bedöm vilken som du trivs bäst med.

Tänk på att det ofta är värt att satsa på en bra bäddmadrass då den betyder mycket för din sovkomfort.


Olika stoppningar

Det finns tre typer av stoppning att välja på - Profilerad poleyter som är den enklaste samt Softex och Kallskum som är lite lyxigare. Softex brukar beskrivas med ord som följsamhet och mjukhet. Kallskum med ord som stadga och stabilitet. Vilken som är bäst för dig bestämmer du genom att provligga och uppleva vad som känns bra för dig.

Fodralets tyg

Tyget i fodralet ska vara slitstarkt och mjukt. Vi använder allt mer tyg som är gjort på bambufiber till våra madrassfodral. Bambu är förnyelsebart och mycket effektivt att odla. Dess naturliga antibakteriella egenskaper och goda förmåga att transportera bort fukt gör materialet fördelaktigt att använda till bäddmadrasser.

Unika funktionsmadrasser

Funktionsmadrasserna ger förutom ljuvlig sovkomfort också specifika funktioner. Det är vetenskapligt utvecklade och har egenskaper som kan göra din sömn bättre.

Sensity ger dig på helt naturlig väg ett hygienskt mikroklimat i sängen.

Tempsmart® och Coolmax har temperaturreglerande funktioner och passar dig som vill ha en svalare sovupplevelse.

Att provligga i butik - Sovrum

Ta dig tid att provligga

Att välja säng handlar mycket om din personliga upplevelse och dina preferenser. Det ska helt enkelt kännas bra att ligga i sängen samtidigt som du naturligtvis ska trivas med sängens utseende och tillbehör.

 

Kanske känns det pinsamt och fånigt men det enda sätt du kan få reda på vilken säng som passar dig är att provligga den. Och med att provligga menas inte att lägga sig raklång på rygg ett par minuter med skorna prydligt placerade på fotskyddet i fotändan. Lägg dig som du brukar när du går till sängs; hopkurad i fosterställning, i framstupa sidoläge eller på rygg med händerna under huvudet – bara du själv vet vilken sovställning just du föredrar, och hur rätt säng ska kännas. Det brukar kännas bra om du upplever att du ligger i sängen, inte ovanpå.

Prova olika kombinationer av säng och bäddmadrass. Bäddmadrassen påverkar i stor utsträckning känslan så var inte rädd för att be din sängsäljare att byta bäddmadrass.

Ligg sedan gärna en längre stund, blunda, och vänd dig då och då för att kontrollera att det går smidigt. Somnar du, ja, då kanske någon annan kund skrattar lite åt dig men vad gör det – du har antagligen hittat den perfekta sängen.

Här hittar du oss

Sömn och välbefinnande - Sovrum

Sömn och välbefinnande

Forskare världen över är eniga om att vi fortfarande vet mycket lite om sömn och om vad som händer i hjärnan när vi sover. 
Det man vet är att sömnen är ytterst viktig och att den påverkar vårt liv på många sätt. 
Vi på Stjärnbädden följer noga forskning och teknikutveckling för att ständigt förbättra din sovkvalitet för vi vet att en bra säng är grunden för god sömn.

 

Sömn är viktigt för vår återhämtning.

När vi sover sjunker kroppstemperatur, blodtryck och puls. Insöndringen av stresshormonet kortisol minskar och ämnesomsättningen går på sparlåga. Under sömnen sker också viktiga uppbyggnadsprocesser. Det sker en ökad bildning av tillväxthormon, som stärker muskler och skelett, och immunsystemet aktiveras. Inlärning och minnesfunktioner påverkas, framför allt under REM-sömnen.

Dina hjärnfunktioner blir bättre

En tillräcklig sömn som innehåller alla sömnfaser effektiviserar och höjer livsglädjen. Du njuter mer av varje dag!

Ditt minne förbättras

I sömnen filtreras de onödiga minnesfragmenten från de viktiga och minskar belastningen på minnet. Då skapas det utrymme för det väsentliga. Din hjärna kommer att fungera bättre efter en god natts sömn.

Du håller lättare vikten under kontroll

Vid sömnbrist skriker kroppen efter snabb energi. Begäret efter skräpmat är bekant för många bland annat efter festande och dålig sömn.

Du kan leva längre

Allvarlig sömnbrist ökar risken för folksjukdomar. Undersökningar visar att stress, fetma och dåliga sömnvanor i samhället har lett till att bland annat vuxendiabetes och sömnapne har blivit vanligare.

Du kan öka din kreativitet

Kreativitet förutsätter ett tillstånd där hjärnan mår bra. Det förutsätter att man är utvilad.

Du lär dig snabbare

När hjärnan filtrerar bort onödiga minnesfragment i sömnen förbättras inlärningsförmågan, eftersom den onödiga informationen raderas ut.

Du ser fräschare och snyggare ut

Att man ser fräschare och bättre ut efter natts god sömn vet alla.

Varnamo of Sweden - Vår leverantör av kuddar och täcken

Hur väljer jag rätt kudde och täcke?


I huvudet sorteras och bearbetas dagens intryck när du sover
För att du ska få tillräckligt med sömn är det viktigt att ditt huvud får vila på en bra kudde. Varnamo of Sweden har ett brett utbud i olika material. Du kan till exempel välja stoppning med polyesterhålfiber och dun/fjäder. Våra kuddar finns som hög, medium, låg och extra låg.

Föredrar du fiberfyllning men gillar ”dunkänslan”?
Då är vår kudde ”Anemon” ett bra alternativ. Den innehåller microfibrer i polyester och ger en härlig, kramgo kudde med fluffig dunkänsla.

Hur du sover spelar roll för vilken kudde och madrass du bör välja 
På mage: Välj en låg kudde. Den ger bäst nackläge och minskar därmed muskelspänningar. En fast madrass är att rekommendera.
På sidan: Satsa på en medelhög eller hög kudde som fyller ut luftfickan under nacken. Du behöver en madrass som axel och höft kan sjunka ner i så att ryggraden förblir rät under sömnen. 
På rygg: Medelhög kudde är bäst ur ergonomisk synvinkel. En fastare madrass ger nedre delen av ryggen det stöd den behöver. 

Tänk på att det är mycket individuellt vilken kudde och täcke man tycker känns bäst.

Behöver din nacke extra stöd?
Då ska du välja en så kallad ergonomisk kudde. Virgo kudden formar sig efter dig och ger med sin följsamma fasthet nacke och skuldror rätt position under natten. Vi har även vår välkända Viveka kudde som är lite fastare och ger ett bra stöd för nacke och axlar. 

Välj täcke med slutna ögon och med hjärtat
Vi har allt från tunna sommartäcken till täcken som är behagligt varma även i ett svalare sovrum. Välj ett fjäderlätt täcke med dunstoppning eller ett av våra fluffiga fibertäcken. Ju mer fiber täcket innehåller, desto fluffigare och varmare blir det. Om du istället väljer ett duntäcke så är det andelen dun som bestämmer hur mjukt och varmt täcket blir. 

Top Cool-för dig som är för varm när du sover
Om du ofta känner dig för varm när du sover kan du prova vår kollektion Top Cool. Den har en specialframtagen polyesterfiber som gör att fukten transporteras bort och dunstar snabbare från bädden. Dessutom innehåller Top Cool-produkterna en karbonfiber som verkar avstressande. Top Cool-sortimentet omfattar täcken i tre olika tjocklekar; sval, medium och varm, kudde låg- och mediumhög samt ett madrasskydd.

Är du allergisk?
Då ska du välja täcke och kudde med polyesterfiberfyllning eftersom det inte framkallar någon allergi. Våra fibertäcken tål dessutom att tvättas ofta och har kort torktid. Alla våra täcken och kuddar går att tvätta i 60 grader vilket är den temperatur som krävs för att kvalstren ska dö. Det är även viktigt att din eventuella sovrumskamrat väljer täcken och kuddar med fiberfyllning för att du inte ska få en allergisk reaktion.

Dun eller fiber?
Det är en smaksak men produkter med fyllning av polyesterfiber kan väldigt enkelt tvättas och torkar mycket snabbt. Väljer du att använda torktumlare ska du vara försiktig med att torka i för hög temperatur eller för länge. Det kan gärna finnas lite restfuktighet kvar i produkten när du plockar ur den ur tumlaren.  Täcken och kuddar stoppade med polyesterfiber är särskilt lämpade för dig med allergiska besvär, se ovan. 

Dunfyllningen är ett naturmaterial som har en mycket god isoleringsförmåga. Dunfyllning ger mjuka, följsamma sängkläder. Produkter med dun/fjäder fyllning går att tvätta men måste torkas i torktumlare tillsammans med exempelvis några tennisbollar. Risken är annars att dun/fjäderfyllningen kan mögla.


Vi får ofta frågor om vad skillnaden är mellan satin,  percale och cambric?
Samtliga benämningar ger en information om kvaliteten på tyget. Satin är en bindningsteknik där en större andel inslagstrådar ligger synliga på tygets framsida. Detta ger tyget en vacker lyster men också en tydlig baksida. Satin kan tillverkas i både bomull eller polyester men kan även vara en blandning av olika kvaliteter. Percale och cambric har samma bindningsteknik och tyget är liksidigt. Båda kvaliteterna är tillverkade av väldigt tunna garner men med olika täthet. Om man räknar antalet trådar per tum i både varpen och väften måste ett tyg i percale måste ha minst 200 trådar/tum och ett tyg i cambric 230 trådar/tum. Till båda kvaliteterna används kammad bomull, dvs. långfibrig bomull av hög kvalitet.

 

Källa: Varnamo of Sweden