Välj rätt matta!

Att välja rätt matta är inte alltid helt lätt och har man inte haft en matta i det tilltänka rummet tidigare är det extra besvärligt när man inte har något att utgå i från. Som en hjälp till dig som funderar på att köpa en ny matta följer här några rekommendationer samt bilder där du kan se hur olika stora mattor ser ut till olika möbelgrupper.

 

 

Matgrupp

Tänk på att mattan bör följa bordets form, ett rektangulärt bord passar bäst med en avlång matta och en runt bord gör sig bättre med en rund eller kvadratisk. Att mattan är ungefär 60cm bredare än bordet är en god marginal för att hålla alla stolarna innanför mattkanten även när de är utdragna, ställer du en extra stol på kortänden får även den plats.

 

För en matgrupp med fyra stolar rekommenderar vi en matta med mått kring 170x240 cm.

 Some description

 

 

 

För en matgrupp med 6-8 stolar rekommenderar vi en matta som är minst 170x240 cm, men för bästa resultat den större 200x300 cm. 

 

Some description

 

 

 

Soffgrupp
Ställ gärna soffan en bit in på mattan, dels för att binda ihop gruppen men även för att hålla mattan på plats. Har du t ex en fåtölj till passar den största storleken allra bäst då även den får plats. Detta skapar balans och ger rummet ett mer harmoniskt intryck.

 

För en normalstor 3-sitssoffa rekommenderar vi en matta som är minst 170x240 cm, men det allra bästa är en något större storlek.

 

Some description 

 

 

För en större soffa, exempelvis en hörn- eller divansoffa rekommenderar vi en matta i storleken 200x300 cm. 

 

Some description

 

 

 

Utskriftvänlig version hittar du här!