Så väljer du rätt säng!

Mjuk, hård eller mittemellan? Att välja säng kan vara en riktig djungel det är så mycket mer än fastheten som avgör vilken säng som är rätt för dig. Ramsäng, kontinentalsäng eller ställbar säng?

Ta del av Bonus Möblers sängguide nedan och besök gärna oss i butiken för personlig hjälp.

Så väljer du rätt säng!

Mjuk, hård eller mittemellan? Att välja säng kan vara en riktig djungel det är så mycket mer än fastheten som avgör vilken säng som är rätt för dig. Ramsäng, kontinentalsäng eller ställbar säng?

Ta del av Bonus Möblers sängguide nedan och besök gärna oss i butiken för personlig hjälp.

Så väljer du säng - några råd på vägen

En god sömn är en förutsättning för att må bra. Sover du gott och vaknar pigg och utvilad blir livet lättare och gladare. Sängens kvalitet är naturligtvis ytterst viktig för att ge dig en riktigt behaglig sömn. Då du sover ungefär en tredjedel av ditt liv är det en god idé att investera i en bra säng och en välgörande sömn.

Vilken sängtyp ska jag välja?

Det finns tre sängtyper att välja bland. Resårsäng, kontinentalsäng och ställbar säng. Var och en har sina fördelar och det är dina behov som avgör. 

Hur väljer jag bäddmadrass?

Bäddmadrassen påverkar i stor utsträckning hur du kommer att uppleva din säng och hur bra du kommer att sova. Det är bra att sätta sig in i vilka alternativ det finns.

Att provligga i butik

Du kommer att ha din nya säng i många, många år så lägg lite tid på att provligga ordentligt. Det är bara du som kan avgöra vilken kombination av säng och bäddmadrass som är den perfekta. Här får du några tips på vägen…..

Sömn och välbefinnande

Att satsa på en god sömn är kanske den bästa investering man kan göra. Sömnens kvalitet betyder otroligt mycket för ditt vakna liv. Läs mer om vad god sömn kan betyda för dig. 

Vilken sängtyp passar mig - Sovrum

Vilken sängtyp passar mig?

Är det mer än 10-15 år sedan du bytte säng? Då är det faktiskt dags att börja fundera på en ny. Här får du lite tips och råd på vägen i det första valet mellan de olika sängtyperna.

Resårsäng

Resårsängen består av en ram som innehåller ett eller två resårsystem. Resårsängar kallas därför också för ramsängar ibland. Vill du ha din säng i en sängram är det en resårsäng eller ställbar säng du ska ha. 

Resårsängar finns i många prislägen. Från sängar med riktigt lågt pris som kanske är tillräckliga för ett gästrum eller annan sporadisk användning upp till riktigt avancerade sängar med hög sovkomfort och kvalitet på alla delar.
Vilken prisnivå och kvalitetsnivå du ska välja beror på användningen och hur mycket du tycker det är värt att betala. De olika prisnivåerna speglar sovkomfort, tygkvalitet och sängens kvalitet i stort. Resårsängar finns i bredder från 80 cm upp till 160 cm.

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng består av två underbäddar var och en med fjädersystem byggt i en ram. Ovanpå dessa läggs en övre resårmadrass som täcker de bägge undre bäddarna. Kontinentalsängen är alltså alltid en dubbelsäng och finns i bredder från 90 cm till 210 cm. Anledningen till att välja en kontinentalsäng kan vara att du tycker om det möbelliknande uttryck en sådan ger i ditt sovrum. Speciellt om du kompletterar med gavel och gavelkuddar. Det kan också vara den härliga svävande sovkänsla en bra kontinentalsäng ger med sina dubbla resårsystem. Eller en kombination av dessa.

Ställbar säng

Ställbara sängar har ökat i popularitet beroende på att de ökar sängens funktionalitet. Du kan tyst och smidigt reglera din säng för att passa tv-tittande, läsning eller frukost-på-sängen ätande. Det kan också vara bra att kunna reglera sängen för att hitta en perfekt sovställning. Ställbara sängar finns i olika kvaliteter, utförande och designer. Vi har några modeller som passar att lägga i en sängram, men alla kan också stå fristående. 

Handkontrollen till en ställbar säng kan vara trådlös eller sitta fast i sängen med en sladd. Den kan också ha olika funktioner som till exempel minnesfunktioner. 

Välj din bäddmadrass med omsorg - Sovrum

Välj din bäddmadrass med omsorg

Vi vet hur viktigt det är med en bra bäddmadrass för att göra en bra säng fulländad. Därför är redan våra enklare bäddmadrasser av mycket hög kvalitet i varje detalj. Det är bara du själv som kan bedöma vilken bäddmadrass som känns bäst för dig. Provligg olika bäddmadrasser och bedöm vilken som du trivs bäst med.

Tänk på att det ofta är värt att satsa på en bra bäddmadrass då den betyder mycket för din sovkomfort.

Att provligga i butik - Sovrum

Ta dig tid att provligga

Att välja säng handlar mycket om din personliga upplevelse och dina preferenser. Det ska helt enkelt kännas bra att ligga i sängen samtidigt som du naturligtvis ska trivas med sängens utseende och tillbehör.

Kanske känns det pinsamt och fånigt men det enda sätt du kan få reda på vilken säng som passar dig är att provligga den. Och med att provligga menas inte att lägga sig raklång på rygg ett par minuter med skorna prydligt placerade på fotskyddet i fotändan. Lägg dig som du brukar när du går till sängs; hopkurad i fosterställning, i framstupa sidoläge eller på rygg med händerna under huvudet – bara du själv vet vilken sovställning just du föredrar, och hur rätt säng ska kännas. Det brukar kännas bra om du upplever att du ligger i sängen, inte ovanpå.

Prova olika kombinationer av säng och bäddmadrass. Bäddmadrassen påverkar i stor utsträckning känslan så var inte rädd för att be din sängsäljare att byta bäddmadrass.

Ligg sedan gärna en längre stund, blunda, och vänd dig då och då för att kontrollera att det går smidigt. Somnar du, ja, då kanske någon annan kund skrattar lite åt dig men vad gör det – du har antagligen hittat den perfekta sängen.

Här hittar du oss

Sömn och välbefinnande - Sovrum

Sömn och välbefinnande

Forskare världen över är eniga om att vi fortfarande vet mycket lite om sömn och om vad som händer i hjärnan när vi sover. 
Det man vet är att sömnen är ytterst viktig och att den påverkar vårt liv på många sätt. 

Sömn är viktigt för vår återhämtning.

När vi sover sjunker kroppstemperatur, blodtryck och puls. Insöndringen av stresshormonet kortisol minskar och ämnesomsättningen går på sparlåga. Under sömnen sker också viktiga uppbyggnadsprocesser. Det sker en ökad bildning av tillväxthormon, som stärker muskler och skelett, och immunsystemet aktiveras. Inlärning och minnesfunktioner påverkas, framför allt under REM-sömnen.

Dina hjärnfunktioner blir bättre

En tillräcklig sömn som innehåller alla sömnfaser effektiviserar och höjer livsglädjen. Du njuter mer av varje dag!

Ditt minne förbättras

I sömnen filtreras de onödiga minnesfragmenten från de viktiga och minskar belastningen på minnet. Då skapas det utrymme för det väsentliga. Din hjärna kommer att fungera bättre efter en god natts sömn.

Du håller lättare vikten under kontroll

Vid sömnbrist skriker kroppen efter snabb energi. Begäret efter skräpmat är bekant för många bland annat efter festande och dålig sömn.

Du kan leva längre

Allvarlig sömnbrist ökar risken för folksjukdomar. Undersökningar visar att stress, fetma och dåliga sömnvanor i samhället har lett till att bland annat vuxendiabetes och sömnapne har blivit vanligare.

Du kan öka din kreativitet

Kreativitet förutsätter ett tillstånd där hjärnan mår bra. Det förutsätter att man är utvilad.

Du lär dig snabbare

När hjärnan filtrerar bort onödiga minnesfragment i sömnen förbättras inlärningsförmågan, eftersom den onödiga informationen raderas ut.

Du ser fräschare och snyggare ut

Att man ser fräschare och bättre ut efter natts god sömn vet alla.

Varnamo of Sweden - Vår leverantör av kuddar och täcken

Sova gott med rätt kudde och täcke

Att sova är en nödvändighet. Att sova gott en ynnest

Att få vakna utvilad och skön i kroppen. Det är en underbar känsla. Konsten att sova gott är tyvärr inte alla förunnad. Det kan finnas mängder av orsaker till sömnbesvär. Men en sak har vi på Varnamo of Sweden lärt oss under åren; det underlättar om man har möjlighet att välja kuddar, täcke och bäddmadrasso som passar ens egen personliga sovstil. Vi är alla olika. Vi sover olika. Därför har vi också ett brett utbud. Våra kuddar finns i 15 olika varianter, våra täcken i 23 och våra bäddmadrasser i 42 olika varianter och storlekar. Vi har tillverkat sängkläder sedan 1951. Under åren har vi utvecklat och förfinat vårt sortiment. Vi tillverkar kuddar, täcken och bäddmadrasser fortfarande i vår fabrik i Värnamo.
Konsten att sova är en viktig angelägenhet för Varnamo of Sweden. Vill du ha hjälp med att hitta rätt i djungeln av sovprodukter så kan du läsa vidare. Här nedan följer en liten sovskola, eller guide, bland de viktigaste sovrumsprodukterna.

 

Hur sover du?
På mage: Välj en låg kudde. Den ger bäst nackläge och minskar därmed muskelspänningar. En fast madrass är att rekommendera.
På sidan: Satsa på en medelhög eller hög som fyller ut luftfickan under nacken. Du behöver en madrass som axel och höft kan sjunka ner i så att ryggraden förblir rät under sömnen. 
På rygg: Medelhög kudde är bäst ur ergonomisk synvinkel. En fastare madrass ger nedre delen av ryggen det stöd den behöver.

 

Föredrar du fiberfyllning men gillar ”dunkänslan”? 
Då är vår kudde Anemon ett bra alternativ. Den innehåller microfibrer i polyester och ger en härlig, kramgo kudde med fluffig dunkänsla.

Välj täcke med slutna ögon och med hjärtat
Vi har allt från tunna sommartäcken till täcken som är behagligt varma även i ett svalare sovrum. Välj ett fjäderlätt täcke med dunstoppning eller ett av våra fluffiga fibertäcken. Ju mer fiber täcket innehåller, desto fluffigare och varmare blir det. Om du istället väljer ett duntäcke så är det andelen dun som bestämmer hur mjukt och varmt täcket blir. 

Top Cool-för dig som är för varm när du sover
Om du ofta känner dig för varm när du sover kan du prova vår kollektion Topcool. Den har en specialframtagen polyesterfiber som gör att fukten transporteras bort och dunstar snabbare från bädden. Dessutom innehåller Top Cool-produkterna en karbonfiber som verkar avstressande. Top Cool-sortimentet omfattar täcken i tre olika tjocklekar; sval, medium och varm, kudde låg- och mediumhög samt ett madrasskydd.

Är du allergisk?
Då ska du välja täcke och kudde med polyesterfiberfyllning eftersom det inte framkallar någon allergi. Våra fibertäcken tål dessutom att tvättas ofta och har kort torktid. Alla våra täcken och kuddar går att tvätta i 60 grader vilket är den temperatur som krävs för att kvalstren ska dö. Det är även viktigt att din eventuella sovrumskamrat väljer täcken och kuddar med fiberfyllning för att du inte ska få en allergisk reaktion.

Dun eller fiber?
Det är en smaksak men produkter med fyllning av polyesterfiber kan väldigt enkelt tvättas och torkar mycket snabbt. Väljer du att använda torktumlare ska du vara försiktig med att torka i för hög temperatur eller för länge. Det kan gärna finnas lite restfuktighet kvar i produkten när du plockar ur den ur tumlaren.  Täcken och kuddar stoppade med polyesterfiber är särskilt lämpade för dig med allergiska besvär, se ovan. 

Dunfyllningen är ett naturmaterial som har en mycket god isoleringsförmåga. Dunfyllning ger mjuka, följsamma sängkläder. Produkter med dun/fjäder fyllning går att tvätta men måste torkas i torktumlare tillsammans med exempelvis några tennisbollar. Risken är annars att dun/fjäderfyllningen kan mögla.

Ull som fyllning i täcken 
En nyhet för hösten 2015 är Lupin ulltäcke och Lupin ullkudde. Ylle är ett fint naturmaterial med väl beprövade egenskaper. För den som föredrar det jordnära och naturliga är ett täcke med ullfyllning ett tänkvärt alternativ. Tyget till dessa ulltäcken är dessutom tillverkade av cellulosamaterialet Tencel® som har många bra egenskaper: Tencel® tillverkas av cellulosa från snabbväxande träslag, bland annat eukalyptus som odlas på hållbara skogsplantager. Tillverkningsprocessen är skonsam för miljön och så mycket som möjligt återvinns och återanvänds. Tyg av Tencel® är både hälsosamt och hygieniskt. Tencel® är ett naturligt och miljövänligt material som odlas helt organiskt utan några bekämpningsmedel. Produkter med Tencel®-fiber håller sig fräscha längre eftersom den är naturligt antibakteriell. Denna antibakteriella förmåga går inte att tvätta ur då den finns naturligt i fibern. Tencel® har också goda termiska egenskaper vilket innebär att tyget känns behagligt varmt när det är svalt och värmer när det är kyligt.

 

Källa: Varnamo of Sweden